Muffinka zapobiegająca chorobom serca

22 maja 2017, 11:40

Na Uniwersytecie Queensland (UQ) powstała muffinka, która ma obniżać ryzyko chorób serca.



Grzyby najlepiej grillować lub przygotować w mikrofali

22 maja 2017, 10:00

Grzyby są pełne cennych składników odżywczych, a hiszpańscy naukowcy dowodzą, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest przygotowanie grzybów w kuchence mikrofalowej lub na grillu.


Bezludny tropikalny raj jednym z najbardziej zanieczyszczonych miejsc na Ziemi

16 maja 2017, 10:40

Plaże bezludnej, jednej z najbardziej oddalonych od siedzib ludzkich wyspy, są jednymi z najbardziej zanieczyszczonych plastikiem miejsc na Ziemi. Z badań opublikowanych na łamach PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dowiadujemy się, że na plażach niewielkiej Henderson Island znajduje się około 37,7 miliona plastikowych odpadków


Życie lądowe jest znacznie starsze, niż sądzono

12 maja 2017, 05:22

W osadach z gorącego źródła w Pilbara w Zachodniej Australii znaleziono najstarsze znane pozostałości lądowego życia. Uczeni z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii (UNSW) oszacowali ich wiek na 3,48 miliarda lat


W zderzeniach jąder atomowych tworzą się „ogniste smugi”

11 maja 2017, 12:43

Przy wielkich energiach zderzenie masywnych jąder atomowych w akceleratorze generuje setki, a nawet tysiące cząstek, wchodzących między sobą w liczne interakcje. W Instytucie Fizyki Jądrowej PAN w Krakowie wykazano, że przebieg tego złożonego procesu można przedstawić za pomocą zaskakująco prostego modelu


Powstał „chit”, czyli pierwszy chemiczny bit

8 maja 2017, 09:11

W klasycznej informatyce informację zapisuje się w bitach, w informatyce kwantowej – w bitach kwantowych, czyli kubitach. Eksperymenty w Instytucie Chemii Fizycznej PAN w Warszawie udowadniają, że do przechowywania informacji nadaje się nie tylko fizyka, ale również chemia. Rolę chemicznego bitu – „chitu” – może pełnić prosty układ trzech stykających się kropel, w których zachodzą reakcje oscylacyjne.


Gdy światła jest więcej, chemia przyspiesza

5 maja 2017, 14:48

W niektórych reakcjach chemicznych cząsteczki pod wpływem intensywniejszego oświetlenia mogą reagować między sobą wyraźnie szybciej. W doświadczeniach przyspieszenie osiągnięto za pomocą podwójnych ultrakrótkich impulsów laserowych.


Krok bliżej do wyjaśnienia ochronnego wpływu wina na neurony

4 maja 2017, 10:51

Hiszpańscy naukowcy przybliżyli się nieco do wyjaśnienia, w jaki sposób wino chroni nasze neurony.


Olejek rozmarynowy poprawia pamięć roboczą dzieci

4 maja 2017, 10:27

Ekspozycja na zapach olejku rozmarynowego może znacząco poprawić pamięć roboczą u dzieci.


Ludzie z grupą krwi inną niż 0 bardziej zagrożeni zawałem i udarem

2 maja 2017, 10:45

Osoby z grupą krwi inną niż 0 są nieco bardziej zagrożone zawałem serca i udarem. Naukowcy wyjaśniają, że jest to spowodowane wyższym poziomem białka odpowiadającego za krzepnięcie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy